Mielipidekirjoitus: Viimeksi kylältä vietiin koulu, nyt listalla ovat liikunta-alueet ja uimaranta

25.6.2024

Mielipidekirjoitus 25.6.2024, julkaistu Kangasalan Sanomissa ja Sydän-Hämeen lehdessä

 

Viimeksi kylältä vietiin koulu, nyt listalla ovat liikunta-alueet ja uimaranta

Kaupunki on odotetusti päättänyt lisätalousarviossaan, että Raikun koulu myydään kaupungin säästötoimenpiteenä. Koulun tonttiin katsotaan kuuluvaksi myös kaikki liikunta-alueet keskellä kylää: jalkapallokenttä, leikkikenttä sekä koulun kannatusyhdistyksen Kyy ry:n talkoilla ja hankerahalla rakennetut parkour-rata sekä koulumetsää kiertävä patikkapolku. Kyläyhdistys on useaan otteeseen ilmaissut, että liikunta-alueet ovat kyläläisille tärkeät, niitä käytetään ja halutaan käyttää jatkossakin. Kyläyhdistys on tehnyt koulun liikunta-alueista myös aloitteen ”adoptoi liikuntapaikka”-hankkeen mukaisesta adoptoinnista. Tämä kaikki tuntuu kaikuvan kuuroille korville. Raha näyttää olevan täällä Kangasalla päätöksentekoa ohjaava voima kuntalaisten hyvinvoinnin sijaan.

Nyt kaiken huippuna meiltä ollaan viemässä uimarantakin! Tylkänrantaan, joka Raikun uimarantanakin tunnetaan, suunnitellaan kulkurasitetta eli venelaituria. Eikä laituria olla suinkaan tekemässä kyläläisten iloksi ja hyödyksi, vaan päinvastoin: ihana, matala, lapsille sopiva uimapaikka aiotaan ruopata syväksi isojen veneiden parkkeeraamista varten ja kyläläisten soutuveneet laputtaa poisvietäviksi. Raikun uimarannasta nauttivat päivittäin niin kyläläiset, kesäasukkaat kuin myös monet muut ohikulkijat. Tylkänranta on kyläläisten tärkeä kokoontumispaikka, jonne muun muassa keräännytään vuosittain juhannuskokolle. Uimarantaa on ylläpidetty kyläläisten talkoovoimin siitä lähtien kun kunta vuosia sitten lopetti rannan virallisen huollon. Kyläläiset haluavat säilyttää rannan uimapaikkana myös jatkossa ja halukkuutta ylläpitoon on edelleen.

Nyt saimme Kangasalan Sanomista lukea, että äänestyspaikkakin ollaan siirtämässä Raikusta pois. Mikä vimma päättäjillä on viedä pois loputkin näistä olemattoman vähistä palveluista, joita täällä kylällä enää on? Juhlapuheissa ja matkailumainoksissa kyllä puhutaan ylisanoin Kangasalan kauniista järvi- ja maalaismaisemista ja jo vitsiksi muuttuneesta ”mahdollisuuksien maaseudusta”. Täällä kylillä ihmiset ihan totta elävät jokapäiväistä elämäänsä ja keskittäisivät tarmonsa mielellään aivan muihin asioihin kuin kaupungin päättäjien jatkuvien lannistavien aikeiden vastustamiseen, jotka alkavat jo tuntua pelkältä kiusanteolta. Hei päättäjät, milloin on iloisten uutisten, avoimen tiedottamisen, yhteistyön ja kyläläisten edun vuoro?

Vastausta odottaen, Henriikka Hietaniemi & Raikun seudun kyläyhdistyksen hallitus